blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Piernikowe kokardki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Piernikowe kokardki

Składniki:

Piernikowe kokardki

 

  • kostka i ćwierć KASI
  • 70 dag mąki
  • 4jaja
  • 60 dag cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta zmielonych goździków 160 dag cukinii
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu cukier waniliowy
  • po 5 dag orzechów, migdałów i rodzynek
  • 2 gorzkie czekolady
  • połówki obranych orzechow i migdałow
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Piernikowe kokardki
Kostkę KASI, oba cukry, sodę, przyprawy korzenne oraz jaja utrzeć na jednolitą, gładką masę. Cukinie obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce dużych oczkach. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę cukinię, stale mieszając, a pod koniec bakalie. Dokładnie wymieszane ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej KASIĄ i obsypanej bułką tartą. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić, czy patyczek jest suchy.Czekoladę rozpuścić, dodać pozostałą KASIĘ, wymieszać, polać ostudzone ciasto. Pokroić na małe kwadraty, każdy ozdobić połówką orzecha lub migdała.