Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernikowe precelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Precelki z ciasta piernikowego są bardzo efektowne, smaczne i aromatyczne. Precelki można ozdobić według własnego uznania.

Piernikowe precelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe precelki

 

  • 1,5 szkl miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 4 szkl mąki
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe precelki
Miód włożyć do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, podgrzać, dodać masło, rozpuścić( nie zagotować). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, dodać przestudzony miód, jajko, wymieszać. Podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać kakao, wymieszać i zagnieść, drugą część pozostawić jasną. Z obu ciast toczyć cienkie wałeczki, zawijać i zlepiać w krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.
Piernikowe precelki
Miód rozpuścić z cukrem i masłem ostudzić
Piernikowe precelki
Zagnieść 2 kolory ciasta i utoczyć wałeczki
Piernikowe precelki
Zawijać po dwa wałeczki razem i formować krążki
Piernikowe precelki
Ułożyć na przygotowanej blaszce i upiec w piekarniku