lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernikowa chatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zbliża się Boże Narodzenie, czas na pierniki i chatki piernikowe . Dzisiaj powstała chatka . Robiłam pierwszy raz ale za to jaka radość. . Dekorowałam z córką, była taka radosna , a ja razem z nią :) Widać , że zbliżają się święta .

Piernikowa chatka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernikowa chatka

 

  • mąka pszenna 60 g. typ 650
  • 250 gram masła
  • 200 gram cukru ciemnego muscovado
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • soda 1.1/2 łyżeczki
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • Lukier:
  • białko
  • szklanka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • polewa i dekoracja biała
  • polewa i dekoracja mleczna
  • kuleczki dekoracyjne złote i gwiazdki złote

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa chatka
Do garnka wkładamy masło , cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Na stół wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Posypujemy przyprawą piernikową. Wlewamy ostudzone składniki do mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest kruche więc zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze porcje wałkujemy i wkładamy do formy na piernikową chatkę . Dociskamy ciasto rękoma. Pieczemy koło 10 minut w 180 stopniach zostawiamy w formie na 20 minut , w tym czasie ostygnie i stwardnieje piernik. Części piernikowej chatki sklejamy lukrem z białka i cukru pudru. Dekorujemy polewą biała i mleczną dekoracyjną, oraz kuleczkami złotymi . Przepiękna chatka wychodzi i Pasuje idealnie na Boże Narodzenie .
Piernikowa chatka
Do garnka wkładamy masło , cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Na stół wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Posypujemy przyprawą piernikową. Wlewamy ostudzone składniki do mąki i zagniatamy ciasto.
Piernikowa chatka
Ciasto jest kruche więc zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze porcje
Piernikowa chatka
Części piernikowej chatki sklejamy lukrem z białka i cukru pudru.