Sposób przygotowania:
Piernikowa chatka
Do garnka wkładamy masło , cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Na stół wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Posypujemy przyprawą piernikową. Wlewamy ostudzone składniki do mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest kruche więc zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze porcje wałkujemy i wkładamy do formy na piernikową chatkę . Dociskamy ciasto rękoma. Pieczemy koło 10 minut w 180 stopniach zostawiamy w formie na 20 minut , w tym czasie ostygnie i stwardnieje piernik. Części piernikowej chatki sklejamy lukrem z białka i cukru pudru. Dekorujemy polewą biała i mleczną dekoracyjną, oraz kuleczkami złotymi . Przepiękna chatka wychodzi i Pasuje idealnie na Boże Narodzenie .
marietta
lalunia
Jutro robię domek piernikowy :) z powidłami :)