joann

joann

Kucharz
[Przepisów: 9]

Murzynek piernikowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dzisiaj po naszej kuchni rozchodzi się zapach piernikowego ciasta... Na deser serwujemy murzynka piernikowego

Murzynek piernikowy

Składniki:

Murzynek piernikowy

 

  • 200g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • aromat lub przyprawa do pierników (można zamiast tego dodać cynamon, gałkę muszkatołową i zmielone goździki)

Sposób przygotowania:

Murzynek piernikowy
Wlać mleko do garnka, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po wymieszaniu żółtka i przyprawy piernikowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Przełożyć masę do formy i piec 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową.