Sposób przygotowania:
Murzynek piernikowy
Wlać mleko do garnka, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po wymieszaniu żółtka i przyprawy piernikowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Przełożyć masę do formy i piec 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową.
Darth Vader
cherry
iwi69
No wlasnie.
Henia
Smakowicie wygląda!
Sarenka
joann
O ile resztę składników do ciasta odmierzam to jeśli chodzi o aromaty nie mam ścisłych reguł tylko jak się sypnie tyle będzie;) Na opakowaniu przyprawy do piernika jest napisane, że opakowanie wystarcza na 400 g mąki, ale ja dałam chyba z pół opakowania i ciasto też miało miły aromacik;) Podobnie jest z olejkami do ciasta-niby jest napisane, że olejek aromatyzuje 2kg ciasta a ja na takie 2 kg daje o połowę mniej i jak dla mnie jest dobrze. Wszystko zależy od upodobań:)