Sposób przygotowania:
Piernikowe racuchy z malinami i kiwi
Przygotować rozczyn mieszając drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru, łyżeczką mąki i 1/3 szklanki wody . Zostawić na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Wymieszać jogurt z jajkami , rozczynem , cukrem waniliowym , szczyptą soli, resztą cukru pudru, cukier brązowy i mąką .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma być jak gęsta śmietana . Odstawić na pół godziny by ciasto zaczęło rosnąć . Rozgrzać na patelni olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Zdejmować i odsączać na papierowych ręcznikach kuchennych . Podawać polane syropem malinowym i posypane malinami obłożone plasterkami obranego kiwi ( specjalnie łączę słodycz malin , syropu malinowego z kwaskowatością kiwi ) . Pisałam już przy któryś racuchach wyjaśnienie na temat ciasta . Połączenie ciasta racuchowego drożdżowego z takim na jogurcie , maślance , kwaśnym mleku doskonale się sprawdza . Zrobiłam je kiedyś przez przypadek i okazało się ekstra. * Można przygotować swoją mieszankę z cynamonu , zmielonych goździków , anyżu gwiaździstego, szczypty pieprzu, gałka muszkatołowej , imbiru suszonego , brązowego cukru, wanilii .