Sposób przygotowania:
Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 2 tortownice o średnicy 24-26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj masłem i wysyp mąką. Utrzyj cukier, olej oraz jajka na jasnożółtą masę. Dodaj wanilię. W oddzielnej misce połącz razem 2,5 szklanki mąki, gałkę, sodę oraz sól. Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych. Bakalie oprósz w łyżce mąki, a następnie dodaj do ciasta. Dodaj przygotowaną marchewkę i ananasa. Dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 części. Przelej do tortownic i piecz ok. 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na kratce do wystygnięcia. Masa: zmiksuj ze sobą serek, masło i wanilię na gładką masę. Jeden placek ciasta przełóż dżemem, a następnie połową masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki udekoruj pozostałą masą serową. Wierzch ozdób ananasem, boki płatkami migdałów. Podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!
2milutka
Ewa
A co najważniejsze smaczny :) . Jeśli chodzi o pracochłonność- to tylko tak wygląda na pierwszy rzut oka. W sumie robi się go bardzo prosto i - jak na tort- dość szybko.