SUPERPRZEPIS

Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem

  • 2
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Torcik inspirowany ciastem marchewkowym Iny Garten. Delikatny w smaku, wilgotny i puszysty jednocześnie z niezbyt słodką masą i delikatnie wyczuwalną w tle nutką kokosu Polecam! Idealne na każdą okazję.

Składniki:

Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem

 

  • Na ciasto:
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka w tmp. pokojwej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 ,5 szklanki + 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanych
  • 75 g płatków migdałowych
  • 0,5 kg startej marchewki
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
  • 0,5szklanki wiórków koksowych
  • Na masę:
  • 500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym w temp. pokojowej
  • łyżka masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii
  • Dekoracja
  • pół szklanki świeżego ananasa
  • domowy dżem z borówek do przełożenia- 3-4 łyżki
  • ok. 75 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 2 tortownice o średnicy 24-26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj masłem i wysyp mąką. Utrzyj cukier, olej oraz jajka na jasnożółtą masę. Dodaj wanilię. W oddzielnej misce połącz razem 2,5 szklanki mąki, gałkę, sodę oraz sól. Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych. Bakalie oprósz w łyżce mąki, a następnie dodaj do ciasta. Dodaj przygotowaną marchewkę i ananasa. Dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 części. Przelej do tortownic i piecz ok. 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na kratce do wystygnięcia. Masa: zmiksuj ze sobą serek, masło i wanilię na gładką masę. Jeden placek ciasta przełóż dżemem, a następnie połową masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki udekoruj pozostałą masą serową. Wierzch ozdób ananasem, boki płatkami migdałów. Podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!
Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem
Etap 1 Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem - przygotowanie ciasta
Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem
Etap 2 Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem - upieczone placki studzimy
Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem
Etap 3 Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem- ciasto przekładamy dżemem z borówek
Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem
Etap 4 Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem- przekrój