kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Pierogi z kurczakiem i kaszą jaglana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne , niecodzienne pierogi z resztkami kury z rosołu, kaszą pachnące świeżą kolendra

Pierogi z kurczakiem i kaszą jaglana

Składniki:

Pierogi z kurczakiem i kaszą jaglana

 

  • Mięso z kurczaka z rosołu
  • 2 spore cebule
  • 4 łyżki masła
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pęczek kolendry
  • sól pieprz, ostra papryka

 

  • 3 szklanki mąki
  • żółtko
  • 2 łyżki oleju, woda o temp 90 st
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurczakiem i kaszą jaglana
Z mąki oleju, szczypty soli, oraz wrzątku zagnieść elastyczne ciasto, dodać żółtko i jeszcze raz zagnieść. Nie podaję proporcji wody do mąki, bo jest zależna od rodzaju mąki i preferencji lepiącego. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste, nie przylegające do blatu. Kurczaka z rosołu obrać z kości, zmielić, dodać zeszkloną na maśle drobniutko posiekaną cebulę oraz ugotowana kaszę. Kolendrę posiekać, dodać do farszu.Ciasto rozwałkować, wyciąć koła o dość sporej średnicy, nakładać farsz, łyżeczką i dokładnie zlepić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 2 min po wypłynięciu. Podawać polane jedynie masłem....posypane kolendrą lub natką pietruszki. Zapewniam , ze proste a pyszne. Danie z serii tysiąc pomysłów na kurczaka z rosołu lub pomidorowej-:) A dodam , ze z pomidorowej wygląda jeszcze ciekawiej, ponieważ mięso jest lekko czerwonawe-:)