olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pierogi drożdżowe - cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z podsmażanej cebuli połączonej z oliwą, solą oraz pieprzem.

Pierogi drożdżowe - cebulowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi drożdżowe - cebulowe

 

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe - cebulowe
Drożdże łączę z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki. Następnie dodaję resztę mąki, jajka, masło oraz sól i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam na co najmniej 30 minut, do wyrośnięcia. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni, dodaję oliwę, pieprz i sól. Ciasto rozwałkowuję, kroję na kwadraty o długości boku 7 cm, nakładam łyżkę farszu, po czym zlepiam brzegi, wykładam na blachę, smaruję rozmąconym żółtkiem i wstawiam do piekarnika. Pierogi piekę w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190C.
Pierogi drożdżowe - cebulowe
Drożdże łączę z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki.
Pierogi drożdżowe - cebulowe
Następnie dodaję resztę mąki, jajka, masło oraz sól i wyrabiam ciasto.
Pierogi drożdżowe - cebulowe
Ciasto odstawiam na co najmniej 30 minut, do wyrośnięcia.