SUPERPRZEPIS

Pierogi drożdżowe po warszawsku

  • 6
  • Bahus
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pierogi drożdżowe po warszawsku

Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Pierogi drożdżowe po warszawsku

 

  • Ciasto:

 

 

  • Farsz:

 

  • 25 dag wędzonego boczku,
  • 20 dag sera gouda,
  • 5 dag płatków migdałowych,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 żółtko,
  • Sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe po warszawsku
Drożdże wymieszać z mlekiem. Dodać cukier. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać żółtko i połowę rozbełtanego jajka i zaczyn. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Masło stopić. Dodać go stopniowo do ciasta i nadal wyrabiać przez kilka minut. Ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Szklanką wykroić krążki.Przygotować farsz. Boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Żółtko utrzeć z masłem. Nadal ucierając dodawać stopniowo boczek i utarty wcześniej ser. Masę wymieszać z płatkami migdałowymi. Posolić i popieprzyć do smaku. Nadzienie rozłożyć na krążkach ciasta. Zlepić pierogi. Poukładać na blasze posmarowanej masłem. (należy pamiętać o zachowaniu odstępów między pierogami). Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Gdy podrosną posmarować resztą jajka. Wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni C pieca. Piec ok. 25 min (skórka musi być koloru bursztynowego).