Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Pierogi drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi świetne nie tylko na ciepło ale również na zimno jako bułka np. w pracy czy w szkole

Pierogi drożdżowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi drożdżowe

 

 

  • Farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej (moze byc wiecej jak ktos lubi duzo kapustki)
  • 0,5 kg pieczarek lub świeżych grzybów np. borowiki lub kurki
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe
Ciasto: Mleko zagrzać, przelać do miski, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki,zrobic z tego rozczyn.Odstawic na 10 min w ciepłe miejsce.Następnie wsypać mąkę, wbić jajko, posolić, dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na jakies 30 minut. Farsz : Pieczarki obrać, drobno pokroić.Natomiast świeże grzyby oczyscic , oplukac i ugotowac do miękkości (borowiki okolo 20- 30 min, kurki okolo 10 min). Kapuste oddzielamy od soku, drobno kroimy i przekładamy do garnka w celu uduszenia jej. Do kapusty dodajemy majeranek i grzyby posiekana cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy do miękkości a potem pozostawiamy do ostudzenia. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu , dokładnie zlepić brzegi można sobie pomóc np. widelcem. Pierogi ułożyć na natłuszczonej olejem blasze lub na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. . Piec ok 20 minut w 180°C powinny osiągnąc złoty kolorek. Po około 10 min pieczenia posmarowac każdy pierożek rozmąconym jajkiem i piec dalej.
Pierogi drożdżowe
Pierogi w przekroju mniam mniam :)