Sposób przygotowania:
Pierogi drożdżowe
Ciasto: Mleko zagrzać, przelać do miski, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki,zrobic z tego rozczyn.Odstawic na 10 min w ciepłe miejsce.Następnie wsypać mąkę, wbić jajko, posolić, dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na jakies 30 minut. Farsz : Pieczarki obrać, drobno pokroić.Natomiast świeże grzyby oczyscic , oplukac i ugotowac do miękkości (borowiki okolo 20- 30 min, kurki okolo 10 min). Kapuste oddzielamy od soku, drobno kroimy i przekładamy do garnka w celu uduszenia jej. Do kapusty dodajemy majeranek i grzyby posiekana cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy do miękkości a potem pozostawiamy do ostudzenia. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu , dokładnie zlepić brzegi można sobie pomóc np. widelcem. Pierogi ułożyć na natłuszczonej olejem blasze lub na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. . Piec ok 20 minut w 180°C powinny osiągnąc złoty kolorek. Po około 10 min pieczenia posmarowac każdy pierożek rozmąconym jajkiem i piec dalej.