Sposób przygotowania:
Pierogi kowieńskie - z wędzonym boczkiem
Ciasto : Mąkę przesiewamy ze szczypta soli. Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 - 20 minut.Farsz: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy drobno posiekanego pora. Przesmażamy razem kilka minut. Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo. ( Możemy również zmielić w maszynce ) Mieszamy z cebulką i porem. Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi tworząc falbankę lub tak jak ja zgniatając widelcem. Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez ok. 3-4 minutki. Podajemy polane masełkiem z cebulką i boczkiem!