Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiemPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać, zrobić w środku dołeczek, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i wlewając powoli ciepłą wodę zarobić gładkie ciasto, dość długo go wyrabiając. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min.
Przygotowanie farszu:
W rondelku roztopić masło pozostawiając łyżeczkę masła(do podsmażenia pieczarek). Dodać szpinak,przyprawić bazylią suszoną. Wysmażyć ciągle mieszając,aż straci smak surowizny.
Fileta z kurczaka umyć,osuszyć, pokroić w bardzo małą kosteczkę, posypać przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dać mięso i usmażyć do miękkości ciągle mieszając. Pieczarki oczyścić, umyć. Zetrzeć na grubych oczkach tarki i wysmażyć na łyżeczce masła mieszając.
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.
Etap końcowy:
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.
Układamy pierogi na ściereczce. Gotujemy wodę w garnku, lekko solimy. Porcjami gotujemy pierogi, wrzucając je na wrzątek i mieszamy. Gdy wypłyną skręcamy palnik i gotujemy delikatnie 1-2 min. Odcedzamy na sicie, przelewamy ciepłą wodą.
W rondelku topimy masełko. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na lekko brązowy kolor. Podajemy ciepłe pierogi polane masełkiem i posypane uprażonym słonecznikiem.