Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi nadziewane szpinakiem z dodatkiem mięsa drobiowego, pieczarek i sera feta. Doskonale smakują polane masełkiem i posypane słonecznikiem urażonym na suchej patelni.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

Na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 dag pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 10 -15 dag sera feta
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz i suszona bazylia do smaku

Dodatkowo :

  • 5 dag słonecznika łuskanego
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać, zrobić w środku dołeczek, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i wlewając powoli ciepłą wodę zarobić gładkie ciasto, dość długo go wyrabiając. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min.

Przygotowanie farszu:

W rondelku roztopić masło pozostawiając łyżeczkę masła(do podsmażenia pieczarek). Dodać szpinak,przyprawić bazylią suszoną. Wysmażyć ciągle mieszając,aż straci smak surowizny.

Fileta z kurczaka umyć,osuszyć, pokroić w bardzo małą kosteczkę, posypać przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dać mięso i usmażyć do miękkości ciągle mieszając. Pieczarki oczyścić, umyć. Zetrzeć na grubych oczkach tarki i wysmażyć na łyżeczce masła mieszając.

Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.

Etap końcowy:

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.

Układamy pierogi na ściereczce. Gotujemy wodę w garnku, lekko solimy. Porcjami gotujemy pierogi, wrzucając je na wrzątek i mieszamy. Gdy wypłyną skręcamy palnik i gotujemy delikatnie 1-2 min. Odcedzamy na sicie, przelewamy ciepłą wodą.

W rondelku topimy masełko. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na lekko brązowy kolor. Podajemy ciepłe pierogi polane masełkiem i posypane uprażonym słonecznikiem.