Sposób przygotowania:
Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy kaszę, dodajemy ser oraz podsmażoną cebulę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka.
Na każde kółko nakładamy farsz, pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka.
Na każde kółko nakładamy farsz, pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.