Sposób przygotowania:
Pierogi ,, kryzysowe ,,:
Z mąki , wody , jajka , szczypty soli zagnieść ciasto .Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć .Kaszę ugotować na sypko . Mięso zmielić . Cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto .Wymieszać kaszę , mięso , cebulę . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy krążek nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia . Podawać okraszone skwarkami .
Przy gotowaniu zup na mięsie , którego nie zużywamy zaraz, obrać je od kości i zmielić razem z warzywami z zupy , a następnie użyć do robienia pierogów , naleśników z mięsem czy krokietów . Lub zamrozić i użyć później .
Pierogi z dodatkiem kaszy pozwalają wykorzystać nawet niewielkie ilości gotowanego mięsa . Są przy tym delikatniejsze , a przy tym na prawdę smaczne .
Jesli mają byc w wersji dietetycznej - to nie polewać skwarkami z boczku ale bułeczką tartą na maśle .
Przy gotowaniu zup na mięsie , którego nie zużywamy zaraz, obrać je od kości i zmielić razem z warzywami z zupy , a następnie użyć do robienia pierogów , naleśników z mięsem czy krokietów . Lub zamrozić i użyć później .
Pierogi z dodatkiem kaszy pozwalają wykorzystać nawet niewielkie ilości gotowanego mięsa . Są przy tym delikatniejsze , a przy tym na prawdę smaczne .
Jesli mają byc w wersji dietetycznej - to nie polewać skwarkami z boczku ale bułeczką tartą na maśle .
pjboja
Babciagramolka
,,...Jeśli mają być w wersji dietetycznej to nie polewać skwarkami z boczku ..." Tak - pierogi z gotowanego mięsa z kaszą polane masłem z bułeczka ( w małej ilości ) są dietetyczne . Pierogi są kryzysowe ( to znaczy oszczędnosciowe finansowo ) a nie nisko kaloryczne ( choć bez boczku i takie są )