KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

pierogi leniwe 6.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowite i pulchne domowe pierożki leniwe polecam tym, którzy chcą spróbować pierożków na słodko, niekoniecznie z owocami :)

pierogi leniwe 6.

Składniki:

pierogi leniwe 6.

 

Sposób przygotowania:

pierogi leniwe 6.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z twarogiem na gładką masę. Nie powinno być większych grudek. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z twarogiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto na pierogi. Starajmy się użyć jak najmniejszej ilości mąki przy zagniataniu. Nie może być jej więcej jak 1 szklanka! Ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk. Z ciasta formujemy wałek i kroimy drobne kawałki ala kopytka. Gotujemy we wrzątku aż do wypłynięcia na wierzch. Najlepiej smakują z roztopionym masełkiem i posypane cukrem. Polecam!