Sposób przygotowania:
Pierogi-paczki z grzybami
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować do miękkości. Przekręcić przez ma¬szynkę razem z resztkami mięsa, cebulą. Przysmażyć na oleju, dodając do smaku pieprz i sól. Ciasto na pierogo-pączki przygotować w następujący sposób. Kwaśne mleko, cukier, sól, drożdże i mąkę przesianą przez sito wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Dodać potem oliwę, jajo i cały czas mieszać podczas wzrostu ciasta. Przygotowywać ciasto ok. 2 godz. Potem ciasto zagnieść, dodając mąkę, aż odlepi się od rąk i robić pierogi, nadziewając farszem. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać w garnku tłuszcz — mieszaninę oleju i smalcu. Gdy pierogi urosną, smażyć je w gorącym tłuszczu pod przykryciem, przekręcać na drugą stronę i dosmażać bez przykrycia. Są wspaniale, szczególnie do czerwonego barszczu. Na nadzienie można zamiast grzybów użyć kaszę gryczaną albo soczewicę.