peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Pierogi po litewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z takim farszem są pyszne i sycące

Pierogi po litewsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi po litewsku

 

  • CIASTO NA PIEROGI:
  • 700 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

 

  • FARSZ:
  • 200 g twarogu
  • 3 cebule
  • 4 jaja na twardo
  • 1/2 główki białej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi po litewsku
Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-)
Pierogi po litewsku
Pierogi po litewsku - proste składniki, nietypowy farsz