Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Litewskie kołduny z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kołduny litewskie klasyka kuchni kresowej, idealne jako dodatek do rosołu i czerwonego barszczu lub jako samodzielne danie.

Litewskie kołduny z lubczykiem

Składniki:

Litewskie kołduny z lubczykiem

 

  • 250g polędwicy wołowej
  • łyżka gęsiego smalcu
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego lubczyku
  • 75ml buliony
  • 2 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • sól, młotkowany pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Litewskie kołduny z lubczykiem
Z przesianej mąki, żółtek, oleju i soli zagnieć ciasto pierogowe, ciasto nie powinno być za twarde. Polędwicę wołową przepiel przez maszynkę o małych oczkach, dodaj gęsi smalec, lubczyk i czosnek, po chwili wyrabiania masy dolej zimny bulion i wyrabiaj jeszcze 10 min, farsz dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawaj małe krążki, nadziewaj je farszem i sklejaj w kształt kołdunów. Ugotowane pierożki podawaj z płynnym masłem.