Sposób przygotowania:
Kartacze z nadzieniem szynkowym
Szynkę wieprzową mielimy. Odrobinę solimy i dodajemy pieprz czarny mielony. Cebule pokrojoną w piórka smażymy na łyżce oleju. Gdy zacznie się rumienić przepuszczamy ją również przez maszynkę. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jeszcze jajko, wsypujemy kucharka oraz majeranek. Całość dokładnie mieszamy wyrabiając farsz. Ziemniaki dzielimy po połowie. ½ ścieramy na tarce. Następnie ze startej części do miseczki odciskamy krochmal. Suche starte ziemniaki przekładamy do miski. Drugą połowę ziemniaków gotujemy do miękkości. Ubijamy na puree i również dodajemy do startej masy. Dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną oraz odstały krochmal. Wyrabiamy ciasto. Następnie bierzemy niewielką część ciasta i rozpłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy farsz. Zamykamy dociskając po bokach (podobnie jak małża zamyka muszle). Wygładzamy powierzchnię i formujemy podłużne kartacze. Tak przygotowane kartacze wrzucamy na osolony wrzątek (gotujemy po 3-4 kartacze w ok. 5 litrach wody). Gotujemy je około 30-40 minut. Podajemy okraszone boczkiem z cebulką. Smacznego.
mmarta
Pyza
pacpaw
dzięki za dodatkowy opis. Teraz nie będzie wątpliwości :o)
Zabrakło mi słowa "skrobia". Odciskamy krochmal, a dodajemy odstałą z krochmalu skrobię.
A jajko z reguły dodaję zawsze do takich mas. Jestem pewniejszy. Wolę dmuchać na zimne.