Sposób przygotowania:
Pierogi z białym serem i jagodami
CIASTO: mąkę przesiewam, robię dołek, wbijam jajko. Dodaję sól, wlewam olej i wyrabiam ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego ciasta formuję kulę i zostawiam na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło. FARSZ: jagody płuczę i osuszam, mieszam z mąką ziemniaczaną. Ser rozgniatam widelcem, mieszam z cukrem i jagodami. Stolnicę posypuję mąką, wałkuję ciasto. Wycinam kółka szklanką, nakładam wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlepiam brzegi. Pierogi wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Podaję posypane cukrem aromatyzowanym wanilią i polane roztopionym masłem.
Czesiu
anemon
Czesiu, oczywiście, że można.
caroline1983
anemon
caroline1983, ja twaróg kupuję na wsi i jestem tak przyzwyczajona do jego wysokiej jakości, że dla mnie to w zasadzie też "zwykła" rzecz. Ten ze sklepu, też może być całkiem dobrej jakości, tylko trzeba trafić na taki, który nam odpowiada.
caroline1983
Ja mieszkam na wsi i kupuje mleko od pani która mieszka niedaleko mnie. Z mleka robię sobie potem twaróg, smietane i masło :)