Sposób przygotowania:
Pierogi z borówkami
Z mąki, gorącej wody, jajka oraz szczypty soli zarabiamy, gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na około 30 minut, by gluten zaczął pracować. W tym czasie zabieramy się za nadzienie.
Borówki przebieramy, opłukujemy lekko osuszamy, dodajemy cukier i odstawiamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedno ponownie dajemy pod przykrycie, a drugą cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy koła. Na środek każdego dajemy nadzienie. Zlepiamy brzegi tworząc pierogi.
Gotowe gotujemy w osolonym wrzątku przez 5-7 minut.
Podajemy np. polane sokiem z borówek.
Borówki przebieramy, opłukujemy lekko osuszamy, dodajemy cukier i odstawiamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedno ponownie dajemy pod przykrycie, a drugą cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy koła. Na środek każdego dajemy nadzienie. Zlepiamy brzegi tworząc pierogi.
Gotowe gotujemy w osolonym wrzątku przez 5-7 minut.
Podajemy np. polane sokiem z borówek.