misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 630]

Pierogi z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, lekkie i bardzo delikatne pierogi nadziane leśnymi, aromatycznymi borówkami. Doskonały pomysł na obiad.

Pierogi z borówkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami
Z mąki, gorącej wody, jajka oraz szczypty soli zarabiamy, gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na około 30 minut, by gluten zaczął pracować. W tym czasie zabieramy się za nadzienie.

Borówki przebieramy, opłukujemy lekko osuszamy, dodajemy cukier i odstawiamy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedno ponownie dajemy pod przykrycie, a drugą cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy koła. Na środek każdego dajemy nadzienie. Zlepiamy brzegi tworząc pierogi.

Gotowe gotujemy w osolonym wrzątku przez 5-7 minut.

Podajemy np. polane sokiem z borówek.
Pierogi z borówkami
Borówki przebieramy, opłukujemy lekko osuszamy dodajemy cukier i odstawiamy
Pierogi z borówkami
Z mąki gorącej wody jajka oraz szczypty soli zarabiamy gładkie ciasto
Pierogi z borówkami
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamykoła
Pierogi z borówkami
Na każde kółko dajemy porcję wcześniej zrobionego nadzienia
Pierogi z borówkami
Zlepiamy pierogi
Pierogi z borówkami
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku