Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1630]

Pierogi z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne pierogi z borówkami,po za sezonem możemy przygotować je z mrożonych owoców.U mnie obowiązkowo polane stopionym masłem i posypane cukrem.

Pierogi z borówkami

Składniki:

Pierogi z borówkami

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • ciepła woda ( około 1 szklanka)

 

  • dodatkowo:
  • borówki (około 1 szklanka)
  • masło do polania
  • cukier do posypania
  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcje borówek i zlepiamy formując pierogi. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy. Podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem. Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów.