monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierogi z borówkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, aromatyczne i słodkie pierogi z borówkami!

Pierogi z borówkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z borówkami.

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami.
Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajko, wlać olej oraz stopniowo wodę. Wyrobić ciasto do momentu uzyskania jednolitej struktury. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. W cieście wykroić szklanką krążki, na które należy ułożyć ½ łyżeczki cukru oraz ok. 1 łyżeczkę borówek. Następnie zalepić każdy krążek. Zalepione pierogi wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 5 minut od momentu ponownego zawrzenia wody. Ugotowane pierogi należy odcedzić i omaścić przyrumienionym wcześniej na patelni maśle.
Pierogi z borówkami.
Podstawowym składnikiem są świeże borówki.
Pierogi z borówkami.
Ciasto należy rozwałkować i wykroić szklanką krążki.
Pierogi z borówkami.
Na każdym krążku układamy cukier oraz borówki.
Pierogi z borówkami.
Pierogi dokładnie zalepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku.