rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Mleczne pierogi z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierogi z borówkami są u mnie w sezonie minimum raz.Te odmieniłam ciastem, do którego dodałam mleko w proszku.Są delikatne i bardzo smaczne.

Mleczne pierogi z borówkami

Składniki:

Mleczne pierogi z borówkami

 

  • Na ok 25-30 sztuk:
  • 150 g mąki + do podsypywania
  • 3 płaskie łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 małe jajko
  • 120ml bardzo ciepłej przegotowanej wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 300 g borówek leśnych

 

  • Dodatkowo:
  • śmietanka 30%
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Mleczne pierogi z borówkami
Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem w proszku. Na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką.

Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku.

Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem.