Sposób przygotowania:
Mleczne pierogi z borówkami
Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem w proszku. Na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką.
Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku.
Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem.
Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku.
Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki