Sposób przygotowania:
Pierogi z brzoskwiniami i komosą
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i soli. Dodać jajko, olej, maślankę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Obrane brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z umytą i osuszoną komosą rózgową. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć porcję owoców, złożyć i dokładnie zlepić.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną oprószone cukrem trzcinowym.
Obrane brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z umytą i osuszoną komosą rózgową. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć porcję owoców, złożyć i dokładnie zlepić.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną oprószone cukrem trzcinowym.