SUPERPRZEPIS

Pierogi z brzoskwiniami i komosą

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pierogi z brzoskwiniami i komosą Więcej zdjęć (5)

Domownicy uwielbiają pierogi z owocami, więc przygotowałam pierogi z brzoskwiniami i komosą rózgową.

Składniki:

Pierogi z brzoskwiniami i komosą

 

  • 2,5 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 brzoskwinie
  • 2/3 szkl owoców komosy rózgowej
  • cukier trzcinowy
  • śmietana kwaśna

Sposób przygotowania:

Pierogi z brzoskwiniami i komosą
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i soli. Dodać jajko, olej, maślankę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.

Obrane brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z umytą i osuszoną komosą rózgową. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć porcję owoców, złożyć i dokładnie zlepić.

Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z kwaśną śmietaną oprószone cukrem trzcinowym.
Pierogi z brzoskwiniami i komosą
Mąkę połączyć z jajkiem, maślanką i resztą składników.
Pierogi z brzoskwiniami i komosą
Pokrojone brzoskwinie wymieszać z owocami komosy.
Pierogi z brzoskwiniami i komosą
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć krążki, ułożyć owoce.
Pierogi z brzoskwiniami i komosą
Krążki ciasta z owocami zawinąć i bardzo dokładnie zlepić.

Tagi:

pierogi dania