Sposób przygotowania:
Czekoladowo-jagodowe pierogiETAP 1:
Wszystkie suche składniki wymieszać razem na stolnicy.W kopczyku z mąki zrobić dołek i do niego wbić jajko oraz wlać przestudzone masło, następnie delikatnie dolewając ciepłą wodę zagniatać ciasto, wodę wlewamy tak na wyczucie.
Ciasto na pierogi po zagnieceniu ma być gładkie, elastyczne i jednocześnie mięciutkie, gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.
ETAP 2:
Przebrane, opłukane i osuszone jagody wsypujemy do miski i mieszamy bardzo delikatnie z cukrem i proszkiem budyniowym.
Stolnicę delikatnie podsypać mąka i rozwałkować na niej cieniutko ciasto, następnie szklanka wyciąć krążki z ciasta i na środku każdego krążka ułożyć porcję jagód i zlepić pierogi.
ETAP 3:
W garnku zagotować sporą ilość wody i delikatnie ja osolić, następnie na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia, delikatnie wyjąć na talerze i przestudzić.
Pierogi podawać polane jogurtem naturalnym lub kwaśna śmietanką u mnie w domu podawane są z kwaśna śmietaną wymieszaną z niewielką ilością cukru.