iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowo-jagodowe pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzieci uwielbiają pierogi na słodko, ale w takiej wersji podałam im je pierwszy raz i były nimi zachwycone.

Czekoladowo-jagodowe pierogi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-jagodowe pierogi

ciasto:

nadzienie:

  • 1/2 litra jagód u mnie leśne, ale borówka też będzie dobra
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-jagodowe pierogi

ETAP 1:

Czekoladowo-jagodowe pierogi
Ciasto dobrze wyrobione po przekrojeniu będzie miało widoczne dziurki

Wszystkie suche składniki wymieszać razem na stolnicy.W kopczyku z mąki zrobić dołek i do niego wbić jajko oraz wlać przestudzone masło, następnie delikatnie dolewając ciepłą wodę zagniatać ciasto, wodę wlewamy tak na wyczucie.

Ciasto na pierogi po zagnieceniu ma być gładkie, elastyczne i jednocześnie mięciutkie, gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.

ETAP 2:

Czekoladowo-jagodowe pierogi
Jagód nie dajemy zbyt dużo bo to utrudni lepienie

Przebrane, opłukane i osuszone jagody wsypujemy do miski i mieszamy bardzo delikatnie z cukrem i proszkiem budyniowym.

Stolnicę delikatnie podsypać mąka i rozwałkować na niej cieniutko ciasto, następnie szklanka wyciąć krążki z ciasta i na środku każdego krążka ułożyć porcję jagód i zlepić pierogi.

ETAP 3:

Czekoladowo-jagodowe pierogi
Wodę na pierogi zamiast soli można posłodzić ja jednak wolę sól

W garnku zagotować sporą ilość wody i delikatnie ja osolić, następnie na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia, delikatnie wyjąć na talerze i przestudzić.

Pierogi podawać polane jogurtem naturalnym lub kwaśna śmietanką u mnie w domu podawane są z kwaśna śmietaną wymieszaną z niewielką ilością cukru.


Tagi:

danie owoce