Sposób przygotowania:
Kakaowe pierożki z borówkami
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, przesiać. Wlać łyżkę oliwy, dodając stopniowo kefir zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut. Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem z wanilią.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć owoce i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.
Podawać z dodatkiem gęstej śmietany wymieszanej z cukrem.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć owoce i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.
Podawać z dodatkiem gęstej śmietany wymieszanej z cukrem.