aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Pierogi z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne pierogi z masą makową....

Pierogi z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z makiem

 

  • ciasto:

 

  • 1 kg mąki,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka soli.
  • masa makowa:
  • 300 g maku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 70g orzechów włoskich,
  • 70 g rodzynek,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/4 olejku migdałowego,
  • 2 białka,

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem
Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody.
Pierogi z makiem
nakladamy farsz makowy do pierogów
Pierogi z makiem
pierogi zlepiamy
Pierogi z makiem
gotujemy do wyplyniecia
Pierogi z makiem
posypujemy kazdyzowana papaja i makiem