Sposób przygotowania:
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą
-zmielić mięso z warzywami i doprawić je zieloną czubricą - dodać usiekaną natkę pietruszki ( trochę zostawić do dekoracji po ugotowaniu )- wymieszać -nastawić garnek z osoloną wodą pod przykryciem by się zagotowała . - mąkę wsypać do miski i osolić . -wlać wrzątek i wymieszać łyżką -gdy woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto rękami ( początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką krążki ) -na placuszki ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia -wyjmować łyżką cedzakowąPodawać polane zrumienionym masłem i surówką.
Nina W.