Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czubryca lub inaczej czubrica to inaczej cząber górski. Bardzo aromatyczna przyprawa rodem z kuchni bułgarskiej. Może pojawiać się jako mieszanka z solą i papryką mieloną lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki .

Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1,5 szklanki ugotowanego mięsa drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru)
  • zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą
-zmielić mięso z warzywami i doprawić je zieloną czubricą - dodać usiekaną natkę pietruszki ( trochę zostawić do dekoracji po ugotowaniu )- wymieszać -nastawić garnek z osoloną wodą pod przykryciem by się zagotowała . - mąkę wsypać do miski i osolić . -wlać wrzątek i wymieszać łyżką -gdy woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto rękami ( początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką krążki ) -na placuszki ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia -wyjmować łyżką cedzakowąPodawać polane zrumienionym masłem i surówką.
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą
Przygotować ciasto parzone z mąki- wody i szczypty soli
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą
Gotować ulepione pierogi w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia