monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierogi z farszem gołąbkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pierogi z nieco innym farszem. Trochę się obawiałam reakcji rodzinki na taką odmianę, ale wszystkim bardzo smakowało. Może i Wam posmakuje, zapraszam.

Pierogi z farszem gołąbkowym

Składniki:

Pierogi z farszem gołąbkowym

 

  • Farsz:
  • 300 g szynki bez kości
  • 100 g ryżu
  • 200 g kapusty białej
  • 1 cebula
  • Sól pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • Sól
  • Ok. 250 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem gołąbkowym

Farsz:

Mięso ugotować do miękkości. Ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze z ostrzami. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmiksować w blenderze z ostrzami. Ryż ugotować na sypko ( przed gotowaniem przepłukać go pod bieżącą wodą).

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:

Pierogi z farszem gołąbkowym
z podanych składników zagnieść ciasto elastyczne

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i jajko. Wstępnie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Wykonanie:

Pierogi z farszem gołąbkowym
na krązki ciasta nakładać farsz i zlepiać pierogi

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję rozwałkować na cienki płat i wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z prażoną bułką tartą lub cebulką.

Smacznego!