Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osączamy, przekładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Studzimy.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc. Lekko studzimy.
3. Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
4. Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
5. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi odcedzamy.
7. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy na maśle rumieniąc.
8. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem. Podajemy.
Rady: Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc. Lekko studzimy.
3. Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
4. Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
5. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi odcedzamy.
7. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy na maśle rumieniąc.
8. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem. Podajemy.
Rady: Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów.