Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najlepsze pierogi jakie do tej pory jadłam. Połączenie kaszy jaglanej z serem białym okazało się strzałem w dziesiątkę, do tego pyszna zrumieniona na maśle cebulka. Dodam, że pierogi są bardzo syte.

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

Farsz:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 mała płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osączamy, przekładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Studzimy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc. Lekko studzimy.

3. Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

4. Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.

5. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi odcedzamy.

7. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy na maśle rumieniąc.

8. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem. Podajemy.

Rady: Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów.

Tagi:

pierogi danie