Sposób przygotowania:
Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną
1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.
5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.
7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.
2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.
5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.
7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.
gusia1000
Babeczka35
Dokładnie tak, ale są bardzo smaczne:)