paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierogi z farszem bogatym w białko. Pożywne danie dla małych i dużych wielbicieli kuchni wegetariańskiej (i nie tylko)

Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy

Farsz:

  • Czerwona soczewica - 1 szklanka
  • 1 cebula
  • pieprz, sól, czosnek granulowany

ciasto

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy
Czerwoną soczewicę opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu. Odcedzić.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do soczewicy, dodać soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Wymieszać.

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać ciepłej wody i wyrobić ciasto. Rozwałkowywać na grubość 3 mm, wykrawać kółka.

Na środek ułożyć farsz, zamknąć i skleić. Gotować w osolonym wrzątku.
Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy
Czerwoną soczewicę gotujemy w bulionie przez około pół godziny
Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju
Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy
Mąka i woda powinny dać po wyrobieniu pyszne elastyczne ciasto
Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy
Ulepione pierogi są pękate i gotowe do wrzucenia na wrzątek.