Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i oscypkiem
Soczewicę gotujemy do miękkości studzimy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Szczypior siekamy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeżeli bardzo lubicie oscypka możecie dodać go więcej, wedle uznania. Łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, słodką papryką. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz wlewamy stopniowo wodę zagniatając ciasta. Dajemy tyle wody, ile zabierze ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, nieklejące się. Ciasto rozwałkowujemy cienko podsypując mąką, szklanką wycinamy koła i nakładamy porcję farszu. Zlepiamy pieroga i gotujemy w wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy posypane szczypiorkiem lub podsmażoną cebulką, ewentualnie posypujemy jeszcze startym serem. Pierogi można podać z ulubionym sosem. Smacznego :)
jaNina