Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą
Do mąki dodać rozdrobnione nożem masło oraz wbić jedno całe jajko. Do tego dodać również szczyptę soli i wszystko razem bardzo dobrze wymieszać. Do tych składników dolać trochę gorącej wody i znowu wymieszać i dobrze ugnieść na ciasto. Ziemniaki obrać, dobrze umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Soczewicę z opakowanie ugotować, a następnie odcedzić. Ugotowaną soczewicę oraz ugotowane ziemniaki zmielić dobrze maszynką. Ugniecione ciasto dobrze rozwałkować a następnie wycinać z niego za pomocą szklanki koła. Do każdego koła dać po trochę nadzienie z ziemniaków i soczewicy, a następnie formować pierogi. Robić to bardzo dokładnie, żeby pierogi nie rozwaliły się podczas gotowania. Uformowane pierogi gotować w lekko posolonej wodzie i dodać do niej trochę oleju, aby pierogi nie zlepiły się. Ugotowane pierogi odcedzić.