Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą
Soczewicę opłukać, zalać wodą około 2 cm ponad powierzchnię. Dodać sol, kminek i bazylię, można też dodać oregano, ziele prowansalskie - za każdym razem uzyskamy trochę inny smak. Gotować soczewicę przez około 15-20 minut. Zblendować lub tylko rozetrzeć łyżką, ja wolę gdy jest trochę całych ziarenek. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Soczewicę wymieszać z cebulką i częściowo przestudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do farszu, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto pierogowe z podanych składników. Rozwałkować i wyciąć kółka. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi. Ugotować porcjami w osolonej wodzie, około 3 minuty po wypłynięciu.