Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą obsmażane
Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w 1 szkl wrzącej wody i gotować ok 30 min. Odcedzić i rozetrzeć lub niedokładnie zmiksować. Na 1 łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, połączyć z soczewicą, dodać mieloną ostrą paprykę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i roztrzepane jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, łyżkę oleju i pół szklanki ciepłej wody, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 min. od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać obsmażone na masełku.