Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierogi z fasolą mung

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mało popularna fasolamung jest bardzo zdrowa. Jest doskonałą alternatywą dla mięsa, ponieważ zawiera duże ilości białka, ale zdecydowanie mniej tłuszczu. Polecana dla wegetarian i wegan.

Pierogi z fasolą mung Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z fasolą mung

ciasto na pierogi

farsz na pierogi

  • 1 szklanka fasoli mung
  • 1 większa lub 2 mniejsze cebule
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżkapokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego lubczyku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z fasolą mung
Fasolę mung zalać zimną wodą i odstawić na 8 godzin, albo na całą noc. Następnie odlać wodę, a zalać nową. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Ostudzić.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Ostudzić i dodać z olejem do fasoli. Dodać również pokrojoną natkę pietruszki i lubczyku. Zblendować razem. Dodać sos sojowy, przyprawy i wymieszać dokładnie. Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi. Można pominąć szpinak. Skleić kolejno pierogi, nakładając po łyżce nadzienia na każde kółko ciasta.

Gotować porcjami w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Pierogi z fasolą mung
Fasola powinna być wcześniej namoczona przynajmnej przez 8 godzin.
Pierogi z fasolą mung
Po namoczeniu ugotować fasolę do miękkości
Pierogi z fasolą mung
Składniki potrzebne do zrobienia farszu.
Pierogi z fasolą mung
Zblendowane skladnikina farsz na pierogi
Pierogi z fasolą mung
Przygotowane pierogi do ugotowania
Pierogi z fasolą mung
ugotowane pierogi