Sposób przygotowania:
Fasolowe pierogi z boczkiemETAP 1:
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie, następnego dnia ugotować do miękkości. Zimną skręcić przez maszynkę do mięsa.
ETAP 2:
Boczek drobno posiekać, wrzucić na suchą patelnię , podlać oliwą smażyć 5 minut.
ETAP 3:
Po chwili do boczku dodajemy posiekaną cebulę, dusimy do miękkości.
ETAP 4:
Gdy boczek z cebulą będzie już miękki z patelni dodajemy do zmielonej fasoli, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, farsz wyrabiamy.
ETAP 5:
Z podanych w przepisie składników zagniatamy elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółeczka nakładamy farsz, zlepiamy brzegi, gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy gorące z okrasą .
Jagodowa