Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi na słodko z jabłkiem i sosem waniliowo-wiśniowym.

Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ok. 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody
  • ok. 20 dkg jabłek z kompotu
  • sos waniliowy - wg uznania
  • 1-2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym
Do mąki dodać sól, wlać bardzo ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto ma być miękkie i nie kleić się do rąk. Ciasto bardzo cienko rozwałkować (na grubość ok. 1 mm). Z ciasta wycinać kółka (np. za pomocą szklanki). Jabłka dokładnie odsączyć z kompotu. Na każdym kółku z ciasta ułożyć po trochu jabłek, złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Sos waniliowy wymieszać z sokiem wiśniowym. Pierogi podawać polane sosem.
Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym
Gładkie ciasto zagniecione z mąki soli i ciepłej wody.
Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym
Ciasto cienko rozwałkowane i wycięte z niego kółka.
Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym
Jabłka odsączone z kompotu ułożone na kółku z ciasta.
Pierogi z jabłkiem i sosem wiśniowym
Pierogi nadziane jabłkiem wrzucone do lekko osolonego wrzątku.