Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To są najbardziej lubiane przeze mnie pierogi. Warto poświecić czas i zebrać świeże jagódki w lesie, aby później delektować się smakiem tych pierożków

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody myjemy i osuszamy. Umieszczamy je w miseczce i mieszamy z cukrem. Kilka odkładamy do dekoracji. Do miseczki wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta koła. Na każdym kółku układamy łyżką porcje jagód. Zlepiamy dokładnie pieroga ręcznie lub za pomocą specjalnej maszynki. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy z kleksem śmietanę i udekorowane świeżymi jagodami i listkami mięty. Smacznego :)

Tagi:

pierogi danie