Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem
Jagody po dokładnym umyciu i osuszeniu mieszamy z cukrem puderem. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, jak za bardzo się lepi, to możemy dodać jeszcze trochę mąki, a jak jest za gęste, to odrobinę wody. Gotowe, jednolite ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło. Odrywamy kawałek, wałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy szklanką koła. Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Pierogi powinny się gotować dosłownie parę chwil od wypłynięcia (chociaż wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto). Do gotowania można dodać odrobinę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym i taką mieszanką polewamy odcedzone pierogi.
Bernadetta
edytaha
To ja również się zgłaszam na ten kurs :)
Koper
darmiona