Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sezonie letnim pierogi z jagodami po prostu muszą znaleźć się na naszym stole :)

Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem

 

  • Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • Łyżeczka soli
  • Ok. 2 szklanek gorącej wody
  • Farsz:
  • ½ kg jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatki:
  • 300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem
Jagody po dokładnym umyciu i osuszeniu mieszamy z cukrem puderem. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, jak za bardzo się lepi, to możemy dodać jeszcze trochę mąki, a jak jest za gęste, to odrobinę wody. Gotowe, jednolite ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło. Odrywamy kawałek, wałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy szklanką koła. Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Pierogi powinny się gotować dosłownie parę chwil od wypłynięcia (chociaż wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto). Do gotowania można dodać odrobinę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym i taką mieszanką polewamy odcedzone pierogi.
Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem
Jagody mieszamy z cukrem pudrem- to będzie farsz
Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem
Z mąki wody i odrobiny soli wyrabiamy ciasto
Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem
Z rozwałkowane ciasta wycinamy kółka i nakładamy na nie jagody
Pierogi z jagodami z waniliowym jogurtem
Ugotowane pierogi polewamy jogurtem z cukrem waniliowym