Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami wg Agiatis
Na początku przygotowujemy nadzienie: Jagody przebieramy i usuwamy liście, oraz inne zanieczyszczenia. Płukamy. Odstawiamy na sito, aby obciekły. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i ciągle mieszając ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme poty dalej. Ciasto pierogowe rozwałkowujemy partiami. Odcinamy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, następnie placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką , kubkiem i na środek kółka dajemy jagody z cukrem. "Przełamujemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty. Do polania przygotujmy śmietanę: Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Polewamy tak przygotowanym " sosem" pierogi na talerzu.