Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami
Najpierw przygotowuję CIASTO: mąkę przesiewam, robię w niej dołek, do którego wbijam jajko. Dodaję sól, wlewam olej i wyrabiam ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego ciasta formuję kulę i zostawiam na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło.
Teraz przygotowuję FARSZ: jagody opłukuję i osuszam, mieszam je z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Stolnicę posypuję mąką, rozwałkowuję ciasto. Wycinam kółka szklanką, nakładam wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od wypłynięcia.
Podaję posypane cukrem i polane gęstą śmietaną.
Teraz przygotowuję FARSZ: jagody opłukuję i osuszam, mieszam je z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Stolnicę posypuję mąką, rozwałkowuję ciasto. Wycinam kółka szklanką, nakładam wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od wypłynięcia.
Podaję posypane cukrem i polane gęstą śmietaną.
Lady Marmolada