WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z jagodami to smak mojego dzieciństwa. Z dodatkiem kwaśnej śmietany z cukrem są idealnym obiadem po leśnych wycieczkach.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Wodę zagotowujemy i zalewamy nią stopniowo mąkę. Mieszamy i dodajemy żółtka, masło i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła. Jagody przebieramy i dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Na każdym kółku ciasta układamy łyżkę jagód i ok 0,5 łyżeczki cukru. Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy pierogi. Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok 3 min od wypłynięcia.
Pierogi z jagodami
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Pierogi z jagodami
Jagody po przebraniu i umyciu dokładnie osuszamy.
Pierogi z jagodami
Pierogi nadziewamy jagodami i cukrem, zlepiamy.
Pierogi z jagodami
Pierogi gotujemy partiami, uważając, by się nie posklejały.

Tagi:

pierogi danie