sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna, letnia propozycja podania pierogów z owocami sezonowymi. Podajemy ze śmietaną i posypujemy cukrem.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody płuczemy na sicie i przepieramy z liści. Przekładamy do miski i posypujemy cukrem. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy na każdy jagody i dokładnie sklejamy. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. Smacznego
Pierogi z jagodami
Jagody płuczemy oraz przebieramy z liści.
Pierogi z jagodami
Jagody mieszamy z trzema łyżkami cukru.
Pierogi z jagodami
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką krążki
Pierogi z jagodami
Nakładamy na każdy krążek jagody i sklejamy.

Tagi:

pierogi danie