bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kiedy rozpoczyna się sezon na jagody zawszę obowiązkowo robię pierogi. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód i posypujemy cukrem.

Pierogi zlepiamy robiąc falbankę, układamy na tacy posypanej mąką.

Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi możemy polać przed podanie śmietaną.
Pierogi z jagodami
Z podanych składników zagniatamy ciasto .
Pierogi z jagodami
Szklanką wycinamy krążki, układamy jagody.
Pierogi z jagodami
Pierogi zlepiamy i układamy na tacy posypanej mąką.
Pierogi z jagodami
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Tagi:

pierogi danie