maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierogi z jagodami, najlepiej smakują gotowane podawane ze śmietanką i cukrem. Dobrze je robić w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody należy delikatnie opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc na środku wgłębienie. Do mąki po woli dodajemy ciepłą przegotowaną wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie, jeśli wyjdzie nam za twarde należy dodać więcej wody. Tak przygotowane ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy, następnie wycinamy szklanką kółka. Kółka z ciasta napełniamy jagodami i formujemy pierogi zlepiając brzegi ciasta. Ulepione pierogi gotujemy wrzucając do zagotowanej, osolonej wody przez ok. 3 min od momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują podawane ze śmietanką i cukrem. Smacznego!  
Pierogi z jagodami
Jagody należy delikatnie opłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku.
Pierogi z jagodami
Zagniecione ciasto powinno być miękkie.
Pierogi z jagodami
Kółka z ciasta napełniamy jagodami i formujemy pierogi zlepiając brzegi ciasta.
Pierogi z jagodami
Ulepione pierogi gotujemy wrzucając do zagotowanej, osolonej wody przez ok. 3 min od momentu wypłynięcia.