Sposób przygotowania:
Pierożki ze śliwkamiETAP 1:
Do miski przesiać mąkę, dodać jako, proszek do pieczenia i odrobinę soli. W gorącej wodzie rozpuścić masło, połączyć z wodą mineralną i mąką.
ETAP 2:
Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
ETAP 3:
Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki. Na połowie krążków ułożyć połówki śliwek.
ETAP 4:
Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając wokół śliwki, wykroić foremką.
ETAP 5:
Układać na ścierce lub posypanej mąką desce. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. (Pierożki można przygotować o dowolnym kształcie.)