Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Pierożki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi lubi każdy, ja polecam wersję ze śliwkami. Tak przygotowane pierogi podawać okraszone masłem i posypane cukrem.

Pierożki ze śliwkami

Składniki:

Pierożki ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pierożki ze śliwkami

ETAP 1:

Pierożki ze śliwkami
Do miski włożyć wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta.

Do miski przesiać mąkę, dodać jako, proszek do pieczenia i odrobinę soli. W gorącej wodzie rozpuścić masło, połączyć z wodą mineralną i mąką.

ETAP 2:

Pierożki ze śliwkami
Z mąki i reszty składników zagnieść ciasto.

Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

ETAP 3:

Pierożki ze śliwkami
Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć śliwki.

Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki. Na połowie krążków ułożyć połówki śliwek.

ETAP 4:

Pierożki ze śliwkami
Śliwki przykryć krążkami ciasta, dokładnie zlepić.

Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając wokół śliwki, wykroić foremką.

ETAP 5:

Pierożki ze śliwkami

Układać na ścierce lub posypanej mąką desce. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. (Pierożki można przygotować o dowolnym kształcie.)