Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pierogi żytnie z orzechami i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pierogi z mąki żytniej nadziewane farszem z orzechów włoskich z dodatkiem suszonej żurawiny. Smacznego.

Pierogi żytnie z orzechami i żurawiną

Składniki:

Pierogi żytnie z orzechami i żurawiną

Ciasto

  • 500 g mąki
  • ciepła woda
  • 2 łyżki oleju

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi żytnie z orzechami i żurawiną
Z mąki, letniej wody i oleju przygotuj ciasto pierogowe. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekaj i przełóż je do rondelka, dodaj śmietankę i żurawinę, całość zagotuj.

Kiedy śmietanka odparuje a masa stanie się gęsta dodaj cukier i zdejmij ją z ognia. Na krążki z rozwałkowanego ciasta układaj porcje ostudzonego nadzienia i zlepiaj brzegi.

Ugotowane pierożki podawaj na ciepło z dodatkiem śmietanki i wanilii. 

Tagi:

danie pierogi